icon icon
icon0

Vizualizace pro monitoring a dálkové ovládání technologie

Naši odborníci jsou připraveni vám vytvořit na míru vizualizaci vaší technologie pro vzdálené monitorování a řízení. Při vývoji dbáme na funkční a grafické standardy, aby uživatelské rozhraní bylo co možná nejpřehlednější, srozumitelné a snadno ovladatelné.

Můžete využít klasického řešení na jedno dispečerské stanoviště případně variantně virtuálního dispečinku, který bude umístěn na našem, či případně vašem podnikovém serveru. K výhodám virtuálního dispečinku patří především přístup k technologii odkudkoliv z internetu. Archivovaná data jsou bezpečně uchována a zálohována na serveru a není potřeba zřizovat vyhrazené pracoviště s příslušnou výpočetní
a komunikační infrastrukturou.

https://esl.cz/

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

icon markerDukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

icon markerKyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Doporučení při volbě skládaného výměníku

Václav Plšek Deskové výměníky Alfa Laval 03.03.2020

Doporučení při volbě skládaného výměníku

Doporučení při volbě skládaného výměníku

  1. Neporovnávejte nabídky pouze podle jednoho parametru, např. teplosměnné plochy. Deskový výměník je složité zařízení a nelze ho posuzovat v poměru jednoho parametru k ceně.

  2. Vyžadujte nabídku podloženou certifikátem AHRI. Vyhnete se tak obdržení nabídky výměníku s neskutečnými hodnotami uvedených v technické specifikaci.

  3. Nepracujte pouze s cenou pořizovací. Náklady za servis mohou snadno a rychle převýšit ceny pořízení kvalitnějšího, lépe modifikovanějšího výměníku.

  4. Pracujte s výkony a teplotami, které se ve výměníku odehrávají po celý rok, nikoli pouze s navrhovanými parametry.

 

Téměř na každém trhu můžete nalézt více dodavatelů, z nichž každý dodává produkty různé kvality za různou cenu. Trh s deskovými výměníky není odlišný. Výměníky Alfa Laval disponují nejnovějšími technologiemi, které jinde nenajdete. Na této stránce vám některé z těchto technologií odhalíme.

Současně vám poradíme, na základě čeho volit deskový výměník a na co si dát při výběru pozor.

 

Teplosměnná plocha, hloubka kanálů

Velikost teplosměnné plochy není postačující parametr k porovnání dvou alternativ při výkonu konkrétní tepelné úlohy.

Řada položek se pořizuje na základě rozměrů, hmotnosti a objemu. Při nakupování v našem každodenním životě obvykle považujeme větší věc za dobrou koupi. To je lidská přirozenost - větší dům, větší auto, dokonce i dětské boty kupujeme o něco větší, protože děti do nich dorostou.

V případě rozebíratelných deskových výměníků tepla se při rozhodování o nákupu nejčastěji porovnává teplosměnná plocha (m2). Ale největší rozebíratelný deskový výměník tepla není vždy tou správnou volbou! Každý výrobce má své vlastní typy konstrukce desek, což se týká i hloubky prolisů v desce, která určuje rozteč mezi kanály.

 

Hloubka kanálů

Hloubka kanálů je zásadní parametr při určování správné rovnováhy turbulence, účinnosti předávání tepla, tlakové ztráty a odolnosti proti zanášení. Alfa Laval nabízí hloubku prolisu 1,9 mm, 2,5 mm a 4,0 mm, což znamená, že šířka kanálů se může pohybovat v hodnotách 3,8 mm, 5,0 mm a 8,0 mm. Spolu s proměnnou výškou desky to dělá ze sortimentu rozebíratelných deskových výměníků tepla Alfa Laval optimální volbu pro snadné i nejnáročnější úlohy.

porovnání kanálů desek

Alfa Laval vs. konkurence

Rozebíratelné deskové výměníky tepla vyrábějí různí dodavatelé různými metodami. Společnost Alfa Laval dokáže lisovat dostatečný počet desek na to, aby byla schopna provádět lisování v jednom kroku pomocí jediné formy, což umožňuje různé hloubky prolisů. Jiní výrobci používají jako proměnnou veličinu pouze výšku desky a jsou tedy u většiny svého sortimentu omezeni pouze na jednu hloubku prolisu, např. 2,5 mm.

varianty velikostí desky

 

Jak zjistit hloubku kanálu

Hloubku prolisu lze snadno vidět ze strany bloku desek. Tuto veličinu lze měřit u libovolných jednotek, je-li k dispozici výkres s rozměrem A, tloušťkou a počtem desek. Například u jednotky se stahovacím rozměrem 540 mm (A), deskami o tloušťce 0,5 mm a 180 deskami (n) se šířka kanálů vypočte následujícím způsobem.

šířka kanálů

A = n * (x + 0,5)
540 = 180 * (x + 0,5)
x = 2,5 mm 

 

Sezónní a špičkové zatížení

Pro aplikace se sezónním zatížením při proměnlivém průtoku (proměnné zatížení v důsledku měnících se okolních podmínek) je špičková návrhová tlaková ztráta ve skutečnosti pouze 5 % času v roce. Pokud je návrhový tlak max. 50 kPa, skutečná hodnota dP při polovičním průtoku bude po 80 % roku pouze 12,5 kPa (1/4). To může vést k zanášení a špatnému výkonu jednotky. využití deskového výměníku v ročním cyklu
příklad zanešení výměníku

 

 

Typy kanálů

Při optimální hloubce prolisu se provádí další chytré ladění výběrem optimálního typu kanálů, přičemž se zohlední teplotní program a maximální přípustná tlaková ztráta.

Máme dva profily desek (L a H), které tvoří tři různé kanály (L, M, H).

L: low theta (L+L)
M: medium theta (H+L)
H: high theta (H+H)

varianty kanálů ve vztahu k tlakové ztrátě

 

Vysoký výměník

Vysoký výměník je vhodný při nižší hodnotě LMTD (přiblížení teplot primární a sekundární strany). Výměníky řady TL mají dvojnásobnou výšku. Tyto jednotky nalézají uplatnění ve strojírenských technologiích a oblasti chlazení.

varianty konstrukce výměníku

 

Certifikace AHRI

AHRI je nezisková nezávislá globální organizace, která poskytuje garanci výkonu zařízení pracujících konkrétně v podmínkách sezónní zátěže.

Výrobci zařízení pracujících se sezónní zátěží musí svůj software instalovat v kancelářích AHRI a konstrukční a výkonové parametry jsou závazné. Kdykoli mohou požádat AHRI o kontrolu dodaných údajů o konstrukci zařízení. Tato služba je bezplatná!

certifikát ahri

Specifikace AHRI:

Deskové výměníky tepla musí být certifikovány organizací AHRI v souladu s certifikačním programem AHRI pro výměníky tepla kapalina-kapalina.

 

Zajímavost:
Z vlastní zkušenosti víme, že při zaslání poptávky s požadavkem na AHRI, většina ostatních výrobců nabídku nepodá.

 

 

Specifické vlastnosti desek Alfa Laval

CurveFlowTM

Ofsetová těsnící drážka

Distribuční oblast CurveFlow optimalizuje průtok média pro lepší využití celého povrchu desky. Zlepšení průtoku s rovnoměrnější distribucí eliminuje mrtvé zóny, což zvyšuje tepelnou účinnost a snižuje riziko zanášení. To zase znamená úsporu energie, nižší náklady na údržbu a kratší dobu neplánovaných odstávek.

Nová generace rozebíratelných deskových výměníků tepla je navržena s těsnící drážkou ve speciálním cikcak provedení, která nabízí největší možnou oblast přenosu tepla. Lepší využití celé desky snižuje počet desek požadovaných pro optimální výkon a zajišťuje maximální tepelnou účinnost pro ještě větší úspory energie.

 

OmegaPortTM

 

Konstrukce válečku na liště tvaru T

Vstup a výstup nekruhovatého tvaru OmegaPort nabízí dva způsoby úspory energie: Vyšší tepelnou účinnost a nižší náklady na čerpadlo. Důvodem je to, že zvyšuje průtok médií a tím zajišťuje vyšší produkční kapacitu, nižší tlakovou ztrátu a optimální využití povrchu desky.

V deskovém výměníku tepla nové generace nahradila společnost Alfa Laval tradiční konstrukci kladky na horní straně nosné tyče konstrukcí zavěšení na liště tvaru T. Váleček přítlačné desky je umístěn pod nosnou tyčí, čímž se snižuje výška výměníku tepla a údržba je jednodušší a nákladově efektivnější. Tato konstrukce také chrání váleček proti padajícímu prachu a nečistotám, což zabraňuje jeho znečištění, minimalizuje možnost poškození rámu a v případě potřeby umožňuje snadné rozebrání a skládání jednotky.

 

Pětibodové slícování

 

PowerArcTM

Jedinečný pětibodový systém slícování Alfa Laval zajišťuje dokonalé zarovnání desek při skládání jednotky a současně umožňuje rychlé a snadné vyjmutí desek během údržby. Vynikající polohování desek zajišťuje spolehlivý mechanický výkon a pomáhá prodloužit životnost vašeho zařízení.

Optimalizované rozdělení vzoru desky PowerArc je součástí větších desek výměníků tepla nové generace Alfa Laval. Tato konstrukce zajišťuje pevnější desku, zabraňuje prodloužení desky a zajišťuje dokonalé slícování. V důsledku toho se výrazně sníží riziko úniku nebo poškození desky, což znamená, že od každé desky ve svazku můžete očekávat delší provozuschopnost. Zvýšená tuhost navíc způsobuje, že manipulace s deskami během údržby je bezpečnější

 

ClipGripTM

 

Ložisková hlava

    

Těsnění ClipGrip nabízí vynikající přepevnění k desce. Nejen, že těsnění nové generace drží na místě lépe než dříve, ale v prvé řadě je také snadnější jejich montáž. Údržba výměníku tepla probíhá rychleji, desky a těsnění vydrží déle a ve výsledku tedy ušetříte peníze.

    

Velké a střední modely rozebíraných deskových výměníků tepla používají stahovací šrouby s ložiskovými hlavami, aby se snížilo tření při otevírání a opětovném stažení jednotky. To umožňuje, aby servis výměníku tepla bez potřeby speciálních nástrojů snadno a bezpečně prováděla jedna osoba. Ložisková hlava tak nabízí významné výhody oproti konkurenčním řešením s jednoduchou maticí a podložkou, u nichž je údržba namáhavá, časově náročná a potenciálně nebezpečná.

Skládané výměníky Alfa Laval

Prohlédněte si e-shop kategorii na měření

 

 

 

Téměř na každém trhu můžete nalézt více dodavatelů, z nichž každý dodává produkty různé kvality za různou cenu. Trh s deskovými výměníky není odlišný. Výměníky Alfa Laval disponují nejnovějšími technologiemi, které jinde nenajdete. Na této stránce vám některé z těchto technologií odhalíme.

Nejsme jen obchod

Poskytujeme komplexní služby od návrhů a realizace technických zařízení budov a MaR, až po výroby technologických prvků nebo prodeje a servisu specializovaných produktů.

Jsme vám k dispozici

Vyberte si na které z poboček nás navštívíte, nebo nás rovnou kontaktujte nevíte-li si s něčím rady:

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

Dukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Kyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz