icon icon
icon0

Vizualizace pro monitoring a dálkové ovládání technologie

Naši odborníci jsou připraveni vám vytvořit na míru vizualizaci vaší technologie pro vzdálené monitorování a řízení. Při vývoji dbáme na funkční a grafické standardy, aby uživatelské rozhraní bylo co možná nejpřehlednější, srozumitelné a snadno ovladatelné.

Můžete využít klasického řešení na jedno dispečerské stanoviště případně variantně virtuálního dispečinku, který bude umístěn na našem, či případně vašem podnikovém serveru. K výhodám virtuálního dispečinku patří především přístup k technologii odkudkoliv z internetu. Archivovaná data jsou bezpečně uchována a zálohována na serveru a není potřeba zřizovat vyhrazené pracoviště s příslušnou výpočetní
a komunikační infrastrukturou.

https://esl.cz/

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

icon markerDukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

icon markerKyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Pěstování řas a jejich zpracování

Václav Plšek Deskové výměníky Alfa Laval 14.05.2021

Pěstování řas, neboli "algakultury" přináší mnoho využití a jejich pěstování ani není příliš nákladné. Řasám totiž k jejich množení stačí převážně pouze CO2 a sluneční energie.

Přestože největší podíl zpracované řasy je použit do biopaliv, jejich využití je velice široké. Řasa je používána v potravinách pro zvířata i lidi, v zemědělství jako kvalitní hnojivo nebo v různých průmyslových odvětví jako barvivo.

Příklad dvou společností

  • Společnost Aurora Algae v USA vyrábí z řasy "Omega 3 EPA olej" pro farmaceutický průmysl.
  • Tuzemská společnost Algamo s.r.o. na Trutnovsku z něj vyrábí "Astaxanthin", což je výživový doplněk, který má blahodárné účinky pro lidský organismus.

Způsob pěstování a následné zpracování řas závisí na jejich dalším využití. Zpravidla jsou využívány dva způsoby pěstování. Řasy jsou pěstovány buď za laboratorních podmínek v uzavřených boxech nebo ve venkovních nádržích připomínající zelená pole.

Pole s řasami v USA         Boxové uložení řas

Příklady pěstování řas: vlevo venkovní nádrže f. Aurora (USA); vpravo uzavřené boxy f. Algamo (CZ)

 

 

Využití řas

        

BIOPALIVA

Tempo růstu biosložek v palivech je obdivuhodné a řasy jsou v této poptávce favoritem číslo jedna. Řasy mohou vyprodukovat 10x až 100x více paliva, než jiné "energetické" plodiny. Navíc svou nízkou náročností na pěstování snižují cenu pohonných hmot.

JÍDLO

Řasy jsou důležitou složkou potravin v mnoha zemích, zejména v Asii. Vzpomeňme na celosvětově známou japonskou potravinu sushi, ta je totiž obalená v ruličce z řas. Veliký přínos pro naše tělo je zejména díky obsahu omega 3 mastné kyseliny. Řasy jsou oblíbenou složkou stravy především pro vegany a vegetariány, jelikož látky v řasách nejsou k nalezení v žádné jiné rostlině.

FARMACIE A BIOCHEMIE

Řasy obsahují spousty dalších vzácných látek, které jsou zpracovávány k výrobě v mnoha odvětvích, jako jsou: léčiva, neutraceutika, biochemikálie, hnojivo, plasty a kosmetika.

KRMIVO

Řasy vypěstované jako krmivo jsou využívány zejména ke krmení ryb. Nízká cena řas má tak příznivý vliv na konečnou cenu rybího masa na trhu. Jako krmivo jsou řasy podávány i dalším zvířatům a můžeme se s řasami setkat na farmách. Krmivo z řas je přírodní, výživná a cenově dostupná varianta.

ČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ

Jelikož řasy spotřebovávají CO2, mohou sloužit i pro čištění ovzduší. Oxid uhličitý má dokonce na řasy dobrý vliv, jeho spotřeba způsobí akceleraci růstu řas. Řasy se tak mohou umístit třeba do uzavřeného skleníku, kde spotřebovávají oxid uhličtý produkovaný plynovým ohřívačem.

 

Zpracování řas a řešení Alfa Laval

Alfa Laval má řadu řešení pro zpracování řas, zejména ve fázi fermentace.

Vysokorychlostní odstředivka

Používá se ve fázi sklizně k oddělení buněk řas od části, která slouží jako růstové médium řasy. Separace probíhá kontinuálně nebo ve fázích.

Vysokorychlostní odstředivka Alfa Laval  

Dekantační odstředivka

Je vhodným zařízením pro odvodnění kalu řas z biomasy poté, co byly zpracovány ve vysokorychlostní odstředivce. Výsledkem je koncentrovaná biomasa řas.

Dekantační odstředivka Alfa Laval   

Membrane-UF

Systém Membrane-UF je zařízení pro tangenciální ultrafiltraci. Jejich využití ve fázi předkoncentrace přínáší vyšší účinnost separace.

Membrane-UF filtrace   

Příklad procesu zpracování řas zařízením Alfa Laval:

Zpracování řas

Videa o pěstování a zpracování řas

    

Pěstování řas a jejich zpracování

Prohlédněte si e-shop kategorii na měření

Pěstování řas, neboli "algakultury" přináší mnoho využití. Především se jedná o jeden z nejslibnějších způsobů výroby biopaliv. V tomto článku si tento průmysl představíme a ukážeme vám, jaké řešení pro zpracování řas představuje Alfa Laval.

Nejsme jen obchod

Poskytujeme komplexní služby od návrhů a realizace technických zařízení budov a MaR, až po výroby technologických prvků nebo prodeje a servisu specializovaných produktů.

Jsme vám k dispozici

Vyberte si na které z poboček nás navštívíte, nebo nás rovnou kontaktujte nevíte-li si s něčím rady:

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

Dukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Kyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz