icon icon
icon0

Vizualizace pro monitoring a dálkové ovládání technologie

Naši odborníci jsou připraveni vám vytvořit na míru vizualizaci vaší technologie pro vzdálené monitorování a řízení. Při vývoji dbáme na funkční a grafické standardy, aby uživatelské rozhraní bylo co možná nejpřehlednější, srozumitelné a snadno ovladatelné.

Můžete využít klasického řešení na jedno dispečerské stanoviště případně variantně virtuálního dispečinku, který bude umístěn na našem, či případně vašem podnikovém serveru. K výhodám virtuálního dispečinku patří především přístup k technologii odkudkoliv z internetu. Archivovaná data jsou bezpečně uchována a zálohována na serveru a není potřeba zřizovat vyhrazené pracoviště s příslušnou výpočetní
a komunikační infrastrukturou.

https://esl.cz/

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

icon markerDukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

icon markerKyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

10 tipů pro hladký provoz skládaného výměníku

Václav Plšek Deskové výměníky Alfa Laval 20.04.2022

V tomto článku se podíváme na deset tipů od Davida Mellbyho (Alfa Laval) pro hladký provoz skládaného výměníku. Anglický komentář si můžete pustit ve videu a článek v češtině je obohacen o argumentace, obrázky a odkazy.

1. Provoz výměníku v souhladu s jeho návrhem

Skládané výměníky jsou vždy navrženy a vyrobeny pro konkrétní zakázku a projekt. Každý výměník je tak navržen pro jedinečné podmínky a jeho hladký provoz je zaručen pouze v případě dodržení stanovených podmínek.

Každý výměník byl tedy před svou výrobou projektován na požadované parametry. Ty jsou všechny obsaženy v "Technické specifikaci", případně ve výkrese. Aby byl zajištěn správný chod výměníku, je potřeba dodržet především vstupní parametry primární a sekundární strany, jako jsou teplota a průtok.

      
Technická specifikace a výkres, které jsou součástí nabídky nebo dodávky skládaného výměníku

 

2. Zajistěte pozvolný náběh provozu

Výměník jen ztěží odolává přílišným teplotním a tlakovým rázům (jak jsme se již dozvěděli z dřívějšího článku). To platí jak pro nastavení regulace, tak i pro zahájení provozu výměníku. Při spouštění systému otevírejte uzávěry a ventily pomalu a po etapách.

3. Používejte filtry

Doporučujeme používání filtrů. Předejdete tím zacpání a poškození většími částicemi nečistot.

4. Hlídejte provozní podmínky

Pravidelně kontrolujte teplotu, průtoky a tlak ve výměníku. Vhodným způsobem hlídání provozních podmínek je vzdálený monitoring, který při správné optimalizaci hlídá a vyhodnocuje hodnoty za vás.

5. Stav šroubů

Udržujte stahovací šrouby v dobrém stavu, tedy čisté a promazané. K závažnému opotřebení šroubů dochází zpravidla až ke konci životnosti výměníku. Tomuto opotřebení lze předejít správnou údržbou. Dle potřeby, nebo alespoň při každé odstávce, šrouby očistěte od mechanických nečistot (např. kovovým kartáčem) a namažte mazivem.

Čištění šroubů výměníku

6. Diagnostika a plán údržby

Správně prováděnou diagnostikou se můžeme vyvarovat nežádoucím odstávkám výměníku. Pod diagnostikou si můžeme kromě analýzy aktuálního stavu výměníku představit i dobře zpracovaný a pravidelně aktualizovaný plán údržby (viz obr).

      

7. Čištění na místě (CIP)

Ikdyž je výměník rozebíratelný, můžeme jej čistit i obvyklým způsobem. Chemické čištění CIP (Cleaning-in-place) je obecně vzato méně účinné, ale současně dostupnější a obratnější variantou čištění oproti důkladnému rozebrání a čištění.

  

8. Řádné odstavení výměníku

V případě odstavení výměníku z provozu zajistěte proplach studenou vodou a následné vysušení výměníku. Ve výměníku, který byl pouze odstaven a vypuštěn mohou probíhat nežádoucí reakce. To platí obvzláště v případech, kdy výměník pracoval s chemikáliemi nebo neupravenou vodou.

9. Chraňte výměník od vedlejších vlivů

Především se může jednat o ultrafialové a ozonové záření, typicky vyzařované z elektronických zařízení.

10. Používejte výhradně originální náhradní díly

Na trhu existují totiž neoriginální těsnění, která se na první pohled mohou zdát levnější. Když ale vydělíte cenu životností těsnění, už rozhodně tak výhodné nejsou. I toto téma jsme již více probrali v dřívějším článku.

Poraďte se s námi:

Servis výměníků | Návrh výměníků | Další videa Alfa LavalNabídka náhradních dílů | Ostatní články | Skládané výměníky

10 tipů pro hladký provoz skládaného výměníku

Prohlédněte si e-shop kategorii na měření

V tomto článku se podíváme na deset tipů od Davida Mellbyho (Alfa Laval) pro hladký provoz skládaného výměníkuAnglický komentář si můžete pustit ve videu a článek v češtině je obohacen o argumentace, obrázky a odkazy.

Nejsme jen obchod

Poskytujeme komplexní služby od návrhů a realizace technických zařízení budov a MaR, až po výroby technologických prvků nebo prodeje a servisu specializovaných produktů.

Jsme vám k dispozici

Vyberte si na které z poboček nás navštívíte, nebo nás rovnou kontaktujte nevíte-li si s něčím rady:

Servisní centrum pro ROTHENBERGER Brno

Dukelská třída 247/69
614 00 Brno

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Servisní centrum pro ROTHENBERGER PRAHA

Kyslíková 1984/4,
143 00 Praha

 IČ: 63473780
 DIČ: CZ63473780

 

Telefon:+420 545 240 706

mail:rothenberger@esl.cz